Norsk Tipping under lupen: Feil og mangler svekker tilliten
Norsk Tipping, Norges statlige spillselskap, har nylig havnet i søkelyset etter en rekke alvorlige hendelser som reiser spørsmål om selskapets pålitelighet og hvorvidt enerettsmodellen faktisk fungerer etter hensikten. Feil i trekninger, manglende ansvarlighet overfor spillere med spilleproblemer og svikt i grunnleggende systemer har ført til økende misnøye blant spillere og politikere. Kritikken retter seg ikke bare mot Norsk Tipping selv, men også mot Lotteritilsynet og Kulturdepartementet, som skal føre tilsyn med selskapet.
Table of Contents
Feil i Eurojackpot-trekningen
I januar 2025 ble det avdekket en betydelig feil i Eurojackpot-trekningen. Feilen førte til at spillere som deltok i andelslag fikk urettmessig mange sjanser til å vinne den nasjonale ekstrapremien på én million kroner. Dette resulterte i at et andelslag vant denne premien fire ganger i løpet av to måneder, noe som er høyst uvanlig. Som en konsekvens har Norsk Tipping midlertidig stanset muligheten for andelsspill på Eurojackpot for å rette opp feilen.
Skriftlig spørsmål til kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery
Høyres Tage Pettersen stilte i begynnelsen av mars et skriftlig spørsmål til kultur- og likestillingsminister Lubna Boby Jaffery. Tirsdag fikk han svar om Norsk Tipping vil kompensere spillere som ikke har fått de vinnersjansene de betalte for. Ministeren peker på at saken er under behandling i Lotteritilsynet og at ansvaret ligger hos Norsk Tippings styre og ledelse.
Norsk Tipping erkjenner at spillere i andelsbank og spillelag har hatt større vinnersjanse i den nasjonale tilleggstrekningen enn enkeltspillere, men sier at alle deltakere har hatt mulighet til å vinne. De hevder å ta saken på største alvor og undersøker nå rotårsaken til feilen. Kundene vil få informasjon om videre håndtering når selskapet og internrevisjonen har fullført sine undersøkelser.
Foreløpig har Norsk Tipping ikke gitt noe klart svar på kompensasjon, men sier at de behandler innkomne klager fortløpende i henhold til sine kundevilkår og spilleregler.
Manglende selvutestengelse for Apple-brukere
I perioden mai til juni 2024 opplevde Norsk Tipping et teknisk avvik i pause- og utestengelsesverktøyet for Apple-brukere. Dette førte til at problemspillere ikke kunne utestenge seg selvl, noe som er kritisk for ansvarlig spillpraksis. Lotteritilsynet har varslet at de vurderer å ilegge Norsk Tipping en bot på inntil 36 millioner kroner som følge av denne feilen.
Feilutbetaling og bot
I mars 2024 vant en spiller hele 25 millioner kroner på Norsk Tippings nettcasino. Dette til tross for at gjeldende regelverk setter en øvre grense på 100.000 kroner per spilløkt.
Ifølge pengespillforskriftens paragraf 32 er det kun jackpotgevinster som kan overstige denne grensen, med en maksutbetaling på fem millioner kroner. Lotteritilsynet kom på banen, og varslet Norsk Tipping om en bot på 4,5 millioner kroner etter denne hendelsen. Noe som Norsk Tipping i ettertid nektet å godta. Med andre ord, enda en sak som føyer seg inn i rekken av uønskede hendelser fra spillmonopolets største aktør.
Kritikk av enerettsmodellen
Dette er en alvorlig skandale som setter spørsmålstegn ved både Norsk Tippings rutiner og Lotteritilsynets kontrollmekanismer. Feilen i Eurojackpot har eksistert i flere år, og har gitt andelsspillere en urettferdig fordel. På den annen side fikk individuelle spillere ikke den rettferdige vinnersjansen de betalte for. Over 100 millioner kroner i premier har blitt delt ut på feil premisser årlig. Dette svekker tilliten til hele systemet.
Enda mer oppsiktsvekkende er det at Lotteritilsynet, som skal føre strengt tilsyn med Norsk Tipping, ikke oppdaget feilen før VG avslørte saken i januar. Dette reiser alvorlige spørsmål om tilsynets effektivitet og evne til å avdekke feil i det norske spillmarkedet.
I tillegg viser Norsk Tippings håndtering av situasjonen manglende profesjonalitet. Kun dager etter at feilen ble avslørt, informerte selskapet en spiller om at han hadde vunnet én million kroner i Eurojackpot. Dette viste seg å være feil. At slike grove feil kan skje i et statlig regulert spillmarked, er kritikkverdig og svekker legitimiteten til enerettsmodellen.
Frustrerte Oddsspillere
Oddsspillere har i lengre tid uttrykt frustrasjon over Norsk Tippings feil og manglende klagemuligheter. Mens selskapet og forsvarerne av spillmonopolet stadig fremhever enerettsmodellens fordeler, bygger det seg opp en stadig lengre liste med eksempler på det motsatte. Tilliten til Norsk Tipping er svekket, og for mange spillere fremstår selskapet rett og slett som upålitelig.
Igjen!!!!
— Pengespillerforeningen (@Pengespiller) February 25, 2025
Vi i Pengespillerforeningen får massevis av klager på feil, feilbehandling og problemer med Norsk Tippings Oddsen.
Som vi vet fra avisene er også lotteriene berørt av feil.
Hvordan er det mulig å gi oss spillglade et så svakt tilbud som monopolist under tilsyn? pic.twitter.com/RVPsVKdn3Z
Norge trenger lisensordning
Når man ser til våre skandinaviske naboer, blir kontrastene enda tydeligere. Finland, Sverige og Danmark har for lengst opphevet sine spillmonopoler og åpnet for konkurranse under strenge reguleringer. Til tross for dette har de klart å opprettholde, og i mange tilfeller styrke, ansvarligheten i spillmarkedet. Norge, derimot, har lite å vise til som beviser at enerettsmodellen er bedre for spillere – snarere tvert imot. Feil, manglende ansvarlighet og svake klageordninger gjør at stadig flere stiller spørsmål ved om monopolordningen fortsatt kan forsvares.
Behov for tiltak
Tilliten til Norsk Tipping er svekket som følge av disse hendelsene. Det er nå opp til Kultur- og likestillingsdepartementet og Lotteritilsynet å vurdere nødvendige tiltak for å gjenopprette tilliten og sikre at slike feil ikke gjentar seg i fremtiden. Sammenlignet med våre skandinaviske naboer, som har lagt ned sine spillmonopol, stilles det spørsmål ved hvorvidt Norges modell fortsatt er den beste for å ivareta spillernes interesser.